Πρόεδρος Αναστασιάδης: ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου του 2019

5449

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα αρχίσει από την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του Οργανισμού για την Ασφάλιση Υγείας που θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους. Aυτό ξεκαθάρισε ψες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια επίλυσης των όποιων εργασιακών διαφορών και εκκρεμοτήτων, όπως και των συνεισφορών των εμπλεκομένων ώστε χωρίς προσχήματα να προχωρήσουμε με επιτυχία στην υλοποίηση του στόχου που θέσαμε».

«Ένας στόχος που όπως έχει ομόφωνα συμφωνηθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε, «θα προβλέπει την έναρξη ισχύος του ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου του 2019 για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020, την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας». «Πρόκειται για μία οφειλή της πολιτείας προς τους κύπριους πολίτες την οποία δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε άλλο και για αυτό θα ήθελα να καλέσω όλους, να συστρατευτούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε με καλή θέληση και συναίνεση υπαρκτά προβλήματα και να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε τον φιλόδοξο αυτό στόχο» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ακόμη ανέφερε ότι «η απόφαση του Κράτους να δημιουργήσει Ιατρική Σχολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, προσθέτοντας ότι η αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι μόνο η παραγωγή άριστων ιατρών, αλλά και η ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας, το οποίο είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων». Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα σχετικά νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει, σημείωσε, προσβλέπουμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο αποτελεί εθνικό στόχο δεκαετιών.

Eνίσχυση των νοσηλευτηρίων

«Στο πλαίσιο του συστήματος υγείας του τόπου μας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ιδιαίτερο ρόλο έχει να διαδραματίσει όχι μόνο η επιστημονική και άλλως πως ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά και η περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση τους με την εγκατάσταση των Πανεπιστημιακών Ιατρών και εξελικτικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών». «Είναι η πρόθεσή μου, είναι στην ημερήσια διάταξη, στις 13 Μαρτίου 2017 που έχω συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών να τεθεί επί τάπητος το θέμα έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες δυσχέρειες μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να συζητούμε ακόμα συνδικαλιστικά δικαιώματα και όχι πανεπιστημιακά ευρύτερα δικαιώματα που αφορούν οπωσδήποτε και θα ωφελήσουν και τους ιατρούς αλλά ιδιαίτερα και τους πολίτες οι οποίοι θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς όταν βρίσκονται σε πανεπιστημιακές κλινικές με τη συμβολή των ιατρών, με τη συμβολή των πανεπιστημιακών, κατά τρόπο που επιτέλους θα ακολουθήσουμε αυτό το οποίο συμβαίνει σε κάθε χώρα», είπε.

«Γνωρίζοντας την πολιτική αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου», συνέχισε ο Πρόεδρος, «θεωρώ δεδομένο πως σκοπός της Ιατρικής Σχολής είναι η δημιουργία των υποδομών, η προσέλκυση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού και η ένταξη σε διεθνή προγράμματα για την εξασφάλιση υψηλής στάθμης βασικής και κλινικής έρευνας». «Η Ιατρική Σχολή», ανέφερε, «ήδη προσελκύει άριστους φοιτητές από την Κύπρο και από την Ελλάδα, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 έχει 117 εγγεγραμμένους φοιτητές». «Θέλω να σας βεβαιώσω ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Πολιτεία – και Πολιτεία δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και η Βουλή – θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτό που θα λειτουργήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα σε συνεργασία με τη φοιτητική κοινότητα», είπε. «Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής», συνέχισε ο Πρόεδρος, «θεωρώ ότι θα είναι και το σχεδιαζόμενο αγγλικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο από το 2018, θα έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών από την περιοχή μας, αλλά και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ανέφερε ότι το κτήριο, που σήμερα εγκαινιάζουμε αποτελεί την πρώτη μόνιμη βάση στέγασης και λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.Το κτήριο, σημείωσε, έχει ανακαινιστεί εξ ολοκλήρου και έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά. Διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα σύγχρονα Εργαστήρια και χώρους διδασκαλίας καθώς και αμφιθέατρο χωρητικότητας 350 ατόμων. Ο συνολικός πληθυσμός που μπορεί να φιλοξενήσει το παρόν κτήριο μπορεί να ανέλθει στα 500 άτομα. Η κατασκευή και αναβάθμιση τέτοιων υποδομών, είπε, δημιουργεί συνθήκες για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και παρέχει στους φοιτητές της Ιατρικής ευκαιρίες ενασχόλησης σε καινοτόμα και ερευνητικά προγράμματα.

Comments

SHARE