Άγχος στον Εργασιακό Χώρο: Μια συλλογική πρόκληση

2738

Η 28η Απριλίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία το 2003, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), έχοντας ως βασικό γνώμονα την προώθηση της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, σε διεθνές επίπεδο.
Η μέρα αυτή είναι παράλληλα και Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Εργατικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών, στο πλαίσιο της οποίας οργανώνονται σε όλο τον κόσμο εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης.
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία έχει ως θέμα «Άγχος στον Εργασιακό Χώρο: Μια Συλλογική Πρόκληση».

Ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου (ΣΑΥΚ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως στη σημερινή σύγχρονη εποχή που ζούμε, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες πιέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασιακής τους ζωής.

Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι

«Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι, όπως η αύξηση του ανταγωνισμού, οι υψηλότερες προσδοκίες σε σχέση με την επίδοση και οι αυξημένες ώρες εργασίας συμβάλλουν σημαντικά ώστε το εργασιακό περιβάλλον να καθίσταται ολοένα και πιο αγχωτικό», επισημαίνει στη συνέχεια.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει πως «με τους ρυθμούς εργασίας να ελέγχονται από την ανάγκη για άμεση επικοινωνία καθώς επίσης και από τα υψηλά επίπεδα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, ο διαχωρισμός της επαγγελματικής από την προσωπική ζωή γίνεται όλο και πιο ανέφικτος». Τονίζει ακόμη πως λόγω των σημαντικών αλλαγών των εργασιακών σχέσεων και της οικονομικής ύφεσης, οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν οργανωτικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, μείωση των ευκαιριών στην εργασία, φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, μαζικές απολύσεις καθώς επίσης και την ανεργία σε συνδυασμό με την μειωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα , και όλα αυτά έχουν σοβαρές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία και ευεξία .

Χάραξη πολιτικής

«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του εργασιακού άγχους και σε συνεργασία με άλλους επαγγελματίες και φορείς γίνεται προσπάθεια χάραξη πολιτικής . Το εργασιακό άγχος αναγνωρίζεται ως παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες και ταυτόχρονα και την Κύπρο, κάτι το οποίο αναδείχτηκε και μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου το 2015», τονίζει στη συνέχεια.

Ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου (ΣΑΥΚ) επισημαίνει πως «στο πλαίσιο των προσπαθειών του για σκοπούς ενημέρωσης, διαφώτισης και ευαισθητοποίησης τόσο των μελών του όσο και του ευρύτερου κοινού, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια της ΔΟΕ, χαιρετίζει την εκστρατεία και ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα θέματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην ενημέρωση του κοινού. Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε το εργασιακό άγχος να ελαχιστοποιηθεί είναι ευθύνη αλλά και στο χέρι όλων μας. Όλοι Έχουμε Δικαίωμα σε ένα Ασφαλές και Υγιές Εργασιακό Περιβάλλον!».
 

 

Comments

SHARE