Η Ιατρική Σχολή Λευκωσίας γιόρτασε, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Δρος Γιώργου Παμπορίδη, την τελετή αποφοίτησης 2016 στις 6 του Μάη. Η τελετή περιλάμβανε την αποφοίτηση 57 σπουδαστών από το τετραετές ιατρικό πρόγραμμα MBBS (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery) που προσφέρεται σε συνεργασία με το St George’s, University of London, την απονομή σε επτά ιατρούς του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και την αποφοίτηση έξι μελών του ακαδημαϊκού και κλινικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής με το Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό στην Ιατρική Εκπαίδευση του St George’s, University of London.
Του τελετουργικού προγράμματος ηγούντο η Πρύτανης του St George’s, University of London, καθηγήτρια Jenny Higham, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας και ο εκτελεστικός κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους.
Κατά τη διάρκεια της τελετής αναγορεύθηκαν σε Επίτιμους Διδάκτορες Ιατρικής δύο παγκοσμίου φήμης επιστήμονες:
(α) Ο Ανδρέας Αδάμ, καθηγητής επεμβατικής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Διευθυντής των Τμημάτων Ακτινολογίας, Πυρηνικής και Φυσικής Ιατρικής. Ο Καθηγητής Αδάμ αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους επεμβατικούς ακτινολόγους διεθνώς. Το πρωτοποριακό ερευνητικό του έργο έχει επηρεάσει την κλινική πρακτική παγκόσμια.
(β) O Peter Kopelman, που υπό την ιδιότητά του ως Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του St George’s, University of London, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο το 2011 στη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρύτανης υπογράφηκε μακροπρόθεσμη εταιρική συμφωνία μεταξύ των δύο Ιατρικών Σχολών και επεκτάθηκε η συνεργασία στα προσφερόμενα ιατρικά προγράμματα.
Ο καθηγητής Kopelman έχει να αναδείξει τεράστιο ερευνητικό, ιατρικό και ακαδημαϊκό έργο στους τομείς του διαβήτη, της διατροφής και της παχυσαρκίας.
Το βραβείο ‘Πάνος Εγγλέζος’
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, εντάχθηκε από φέτος στην τελετή αποφοίτησης, και ανά διετία, η απονομή του διεθνούς βραβείου ‘Πάνος Εγγλέζος’ προς τιμή και αναγνώριση της τεράστιας, διαχρονικής και εθελοντικής συμβολής του Κύπριου Πάνου Εγγλέζου, γονέα ασθενή με θαλασσαιμία. Το βραβείο προσφέρεται στο άτομο που με τη δράση και τη συνεισφορά του έχει διαπρέψει στον τομέα των διαταραχών της αιμοσφαιρίνης και του ευρύτερου χώρου της δημόσιας υγείας.
Ο Πάνος Εγγλέζος, εκ των ιδρυτών του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου (ΠΑΣ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), έχει αφιερώσει μισό αιώνα της ζωής του στο εθελοντισμό στο χώρο της υγείας. Διατελεί εδώ και πέραν των τριών δεκαετιών Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΘ και διαχρονικός Επίτιμος Πρόεδρος του ΠΑΣ.
Το βραβείο ‘Πάνος Εγγλέζος’ απονεμήθηκε στον καθηγητή Tim St Pierre από την Αυστραλία ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την τελετή. Ο καθηγητής St Pierre του Πανεπιστημίου ‘University of Western Australia’, έχει πρωτοπορήσει με την ανακάλυψη της καινοτόμας τεχνολογίας FerriScan, η οποία βασίζεται στην Μαγνητική Απεικόνιση (MRI) και παρέχει τη δυνατότητα ποιοτικής και ποσοτικής μέτρησης του σιδήρου που εναποτίθεται σε ζωτικά όργανα όπως στην καρδία και ιδιαίτερα στο ήπαρ.
Η υπερφόρτωση σιδήρου προκαλεί εξαιρετικά σοβαρές ιατρικές επιπλοκές σε δια βίου μεταγγιζόμενους ασθενείς. Το έργο του καθηγητή St Pierre έχει οδηγήσει στην καλύτερη παρακολούθησητης νόσου και της ανταπόκρισης των ασθενών στη θεραπευτική αγωγή συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που σχετίζονται με την υπερφόρτωση σιδήρου στα ζωτικά όργανα και ως εκ τούτου στην ποιότητα ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αιμοσφαινονοπάθειες – θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλα συναφή σύνδρομα σε όλο τον κόσμο.