Ο προληπτικός έλεγχος των ματιών σε τακτά χρονικά διαστήματα όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύσει εγκαίρως τυχόν νοσήματα που μειώνουν την όραση, αλλά και να εντοπίσει χρόνια προβλήματα υγείας που αρχίζουν από άλλα όργανα και συστήματα.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά χρόνια νοσήματα – από τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια μέχρι ορισμένες μορφές καρκίνου και σπάνια νοσήματα – μπορεί να αποτυπωθούν στα μάτια, προκαλώντας χαρακτηριστικές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία τους, στην εξωτερική επιφάνεια (βλέφαρα, επιπεφυκότας, κερατοειδής) ή στο εσωτερικό τους (αμφιβληστροειδής).
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα νοσήματα αυτά γίνονται για πρώτη φορά αντιληπτά από τον οφθαλμίατρο. Εχει βρεθεί λ.χ. ότι ποσοστό έως και 30% των ασθενών με υπέρταση μαθαίνουν ότι πάσχουν από αυτήν όταν ο οφθαλμίατρος εντοπίζει χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα μάτια – το ίδιο και ποσοστό έως 20% των πασχόντων από διαβήτη.
Πόσο συχνά, όμως, πρέπει να ελέγχει κανείς την όρασή του; «Η συχνότητα του τσεκάπ εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό και ο κίνδυνος εκδηλώσεως οφθαλμολογικών προβλημάτων», απαντά ο χειρουργός-οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος – Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Περισσότερα ΕΔΩ