Της Έλενας Τρουλλίδου*
Ελαιόλαδο
Η κορωνίδα των υπερτροφών
Το ελαιόλαδο είναι ο μόνος χυμός που είναι 100% φυσικός, αφού προέρχεται κατ ευθείαν από τον καρπό. Δεν παστεριώνεται ,δεν συντηρείτε στο ψυγείο και παραμένει αναλλοίωτο για περισσότερο από ένα χρόνο.
Περιέχει βιταμίνες Α,Κ και C Eκαι αντιοξειδωτικές ουσίες.
Το ελαιόλαδο δρα προληπτικά για ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος,
διαβήτη τύπου ΙΙ, γεροντική άνοια, ορισμένους τύπους καρκίνουκαι την ευεξία του οργανισμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περιλαμβάνεται μεταξύ των δέκα καλύτερων τροφών που υπάρχουν στον κόσμο.
Αμύγδαλα
Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων, το μαγνήσιο συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του γαστρεντερικού συστήματος, τα περιεχόμενα αμινοξέα αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών. Τέλος τα μονοακόρεστα λιπαρά, είναι τα καλά λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.
Ρόδι
Το ρόδι θεωρείται “ο καρπός της ζωής” και συμβολίζει την καλή τύχη και όχι άδικα.
Αντιγηραντικές ιδιότητες: αντιοξειδωτικών. Βοηθά και στην καταπολέμηση της ακμής και της ξηροδερμίας.
Προστασία των νεφρών: Νέα έρευνα, έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι, εμποδίζει τη νεφρική βλάβη
Προστασία του ήπατος: ο χυμός του ροδιού, όχι μόνο προστατεύει το ήπαρ, αλλά βοηθά στην αναγέννησή του όταν υπάρχει βλάβη.
Τόνωση του ανοσοποιητικού: σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C
Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις: υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες
Προστασία από τον καρκίνο του προστάτη/ μαστού/ δέρματος: ο χυμός και το εκχύλισμα του ροδιού, καταστρέφουν συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.
Ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης: το εκχύλισμα ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της αρτηριακής πίεσης
Ρύθμιση του ΣΔ2: το ρόδι βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη
Κατά των λοιμώξεων: εκχύλισμα του ροδιού, αυξάνει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βακτήριων
Μαύρη σταφίδα
Οι μαύρες σταφίδες είναι απλά το τελικό προϊόν που προκύπτει από την αποξήρανση μαύρου σταφυλιού (με κουκούτσι) στον ήλιο.
Οφέλη και ιδιότητες:
ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ: φυτικές ίνες
ΑΠΟΔΟΣΗ- ΕΝΕΡΓΕΙΑ: φρουκτόζη και γλυκόζη που περιέχουν δίνουν εύκολες αφομοιώσιμες θερμίδες χωρίς χοληστερόλη.
ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ: Λόγω της αργινίνης, ένα αμινοξύ που ανεβάζει την libido
ΑΛΛΑ ΟΦΕΛΗ: Λόγω της κατεχίνης, μια αντιοξειδωτική φαινόλη που περιέχουν οι σταφίδες, προσφέρουν προστασία εναντίον του καρκίνου παχέoς εντέρου.
Κεφίρ (ΑΙΡΆΝΙ)
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί , με κυριότερους εκπροσώπους τους λακτοβακίλλους (Lactobacillus) και τα μπιφιντοβακτήρια (Bifidobacterium), οι οποίοι «κατοικούν» στο γαστρεντερικό μας σύστημα και είναι ωφέλιμοι για τον οργανισμό μας.
Τα συναντάμε σε ζυμωμένα τρόφιμα (π.χ. κεφίρ – ξινόγαλα) ή σε εμπλουτισμένα (π.χ. γιαούρτι με προσθήκη προβιοτικών).
- Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα
- Βοηθούν την καλή λειτουργία του ΓΕΣ μέσω της βελτίωσης της πέψης
- Μειώνουν το φούσκωμα, προστατεύουν από διάρροια, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στη δυσκοιλιότητα.
- Εχουν ευεργετική δράση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ, και σε άλλες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.
- Προστατεύουν από την εμφάνιση λοιμώξεων το διάστημα λήψης αντιβιοτικών.
*Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στη Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) elenatroullidou@hotmail.com, τηλ. 22 333524