Το σύστημα ισορροπίας του ανθρώπου αλληλεπιδρά με το οπτικό και σκελετικό σύστημα (μύες, αρθρώσεις και οι αισθητήρες τους) με σκοπό την διατήρηση του προσανατολισμού και της ισορροπίας.
Όταν η ισορροπία διαταράσσεται τότε το άτομο δυσκολεύεται να προσανατολιστεί.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ακοολογικά προβλήματα επηρεάζουν άμεσα την ισορροπία και η ελλιπής ισορροπία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, σοβαρότερο εκ των οποίων είναι οι πτώσεις.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη συνέλεξαν στοιχεία από μια ομοσπονδιακή αμερικανική μελέτη στην οποία είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 5.000 εθελοντές, ηλικίας 40 ετών και άνω.
Οι εθελοντές είχαν απαντήσει σε ερωτήματα για το ιστορικό πτώσεων που είχαν, αλλά και για τυχόν διαταραχές στην ισορροπία τους. Στη συνέχεια είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί πόσο καλά μπορούσαν να διατηρούν την ισορροπία τους υπό διάφορες συνθήκες, μία εκ των οποίων ήταν να στέκονται όρθιοι με τα μάτια κλειστά.
Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, περισσότεροι από ένας στους τρεις εθελοντές έπασχαν από μια διαταραχή της ισορροπίας η οποία αποκαλείται αιθουσαία δυσλειτουργία (η αίθουσα αποτελεί τμήμα του έσω ωτός και παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας μας).
Η μελέτη έδειξε ακόμη πως προβλήματα ισορροπίας είχε και το 32% των εθελοντών, οι οποίοι δεν είχαν συμπτώματα ελλιπούς ισορροπίας, όπως ο ίλιγγος (ο ίλιγγος αποτελεί επακόλουθο της διαταραχής των συστημάτων που συμμετέχουν στη διατήρηση της ισορροπίας και του προσανατολισμού στον χώρο).
Αυτοί οι εθελοντές, παρ΄ ό,τι δεν είχαν συμπτώματα, διέτρεχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι οι σοβαρές πτώσεις, ιδίως μετά τα 60, οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν την αρχή του τέλους για τον ασθενή.
Στις θεραπείες για τα προβλήματα ισορροπίας συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις, που βοηθούν τον ασθενή να αμβλύνει τη διαταραχή του έσω ωτός που προκαλεί την κακή ισορροπία.
Πηγή:onmed.gr