Γεννητικός έρπης, μια μολυσματική και υποτροπιάζουσα ασθένεια

2838

Του Δρος Τάσου Λάμπρου Χριστοδούλου*

Ο γεννητικός έρπης είναι μια μολυσματική και υποτροπιάζουσα ασθένεια, που προκαλείται κυρίως από τον ιό Herpes Virus I συγγενή του ιού Herpes Virus II, που είναι υπεύθυνος για τον επιχείλιο έρπητα. Ο Herpes Virus I είναι ο δράστης του 90% των μολύνσεων από έρπητα στα γεννητικά όργανα, ενώ ο Herpes Virus II για το υπόλοιπο 10%.

Ο ιός μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή, όταν είναι ενεργός, και προκαλεί φουσκάλες στην επιδερμίδα των γεννητικών οργάνων του συντρόφου που έχει προσβληθεί. Όταν ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα του μολυσμένου ερωτικού συντρόφου και δεν παρουσιάζει συμπτώματα, δεν μπορεί να μεταδοθεί. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες, γιατί η περιοχή των γεννητικών τους οργάνων είναι πιο θερμή και πιο υγρή. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και από άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα με τα δάχτυλα, τα μάτια και το στόμα. Ο έρπης μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Αν ένας από τους δύο συντρόφους έχει μια φουσκάλα, οι πιθανότητες να κολλήσει και ο άλλος αγγίζουν το 90%.

Η ασθένεια ακολουθεί μια πορεία αρχικά ανοδική και στη συνέχεια φθίνουσα. Στα πρώτα στάδια, όταν φουντώνουν οι φουσκάλες, προκαλεί αφόρητους πόνους και πολύ κακή διάθεση. Ο άρρωστος παθαίνει κατάθλιψη και άγχος, επειδή πονά σε όλο του το σώμα, αλλά και γιατί ανησυχεί μήπως έχει κολλήσει τη νόσο σε κάποιο άλλο άτομο.

Oργή για τον ερωτικό σύντροφο

Νιώθει επίσης τρομερή οργή για τον ερωτικό σύντροφο που του μετέδωσε το νόσημα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται τρεις με είκοσι ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή με τον μολυσμένο από έρπητα σύντροφο.Περιλαμβάνουν κνησμό, τσούξιμο και πόνο στην επιφάνεια του δέρματος που έχει προσβάλει ο ιός. Λίγες ώρες αργότερα στο δέρμα βγαίνουν μικρές φυσαλίδες, που διογκώνονται και εξελίσσονται σε φουσκάλες γεμάτες υγρό. Έπειτα από μία, δύο ημέρες οι φουσκάλες ανοίγουν από μόνες τους, δημιουργείται «κρούστα» και στο τέλος επουλώνονται. Οι φυσαλίδες και οι φουσκάλες πονούν πολύ δέκα περίπου ημέρες. Αν η μόλυνση δεν αποτραπεί τις πρώτες 24 ώρες, θα χρειαστούν τουλάχιστον 14 ημέρες για να καθαρίσει εντελώς η επιδερμίδα που έχει προσβληθεί.

Τα αντι-ιικα φάρμακα, που χορηγούνται πάντοτε με ιατρική συνταγή, κυκλοφορούν σε κρέμα, αλοιφή και δισκία. Περιορίζουν αποτελεσματικά τις φουσκάλες και την έκταση της προσβολής, αρκεί να γίνεται έγκαιρα επάλειψη στη μολυσμένη περιοχή ή να λαμβάνεται από το στόμα μόλις εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Τα φάρμακα με αντι-ιική δράση εμποδίζουν το σχηματισμό DΝΑ στα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα, εμποδίζοντας έτσι τη διάδοση της ασθένειας. Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά δεν εξοντώνουν τον ιό αλλά ελέγχουν τα συμπτώματά του και προλαβαίνουν τη διασπορά του σε όλο το σώμα. Πιθανές δυσμενείς επιδράσεις των αντι-ιικων φαρμάκων είναι η ναυτία, οι εμετοί, η διάρροια, η νευρικότητα, η κατάθλιψη και οι πόνοι στις αρθρώσεις και τους μύες. Τα παλιά γιατροσόφια με επαλείψεις των φυσαλίδων με βότανα ή ο χρωματισμός τους με μια φωτοευαίσθητη βαφή έχουν πλέον εγκαταλειφθεί.

Οι πληγές του έρπητος μπορεί να μολυνθούν από βακτηρίδια, οπότε για την καταπολέμησή τους χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά σε αλοιφές ή δισκία. Παράλληλα με τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής εφαρμόζεται και υποστηρικτική θεραπεία του έρπητος, που προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συχνά χλιαρά μπάνια και κρύες κομπρέσες στις φουσκάλες, όταν επέρχεται διάνοιξη τους. Οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον ιό, συνίσταται όπως υποβάλλονται στο Τεστ Παπανικολάου μία φορά το χρόνο.

*Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,

Τηλέφωνο: 22 469000,

Ηλεκτρονική διεύθυνση: tasos.christodoulou@apollonion.com.cy

Comments

SHARE