Η παχυσαρκία και η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων κρεατικών, αυξάνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF) και το Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ACRI), βασίζεται στην συνδυασμένη ανάλυση 89 επιστημονικών μελετών που καλύπτουν 17,5 εκατομμύρια εθελοντές, εκ των οποίων οι 77.000 έπασχαν από τη νόσο.
Όπως έδειξε, πάνω από 45 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ (αντιστοιχούν σε περισσότερα από τρία ποτά) και πάνω από 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεατικών (π.χ. ένα χοτ ντογκ ή δύο φέτες μπέικον) την ημέρα, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου.
Εξίσου σημαντική είναι η συσχέτιση και με το περιττό βάρος.
Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις χώρες της Δύσης τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά μέσον όρο 15% εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι παράγοντες κινδύνου.
Περισσότερα ΕΔΩ