Της Δρος Άννας Χριστίνας Κονή*
Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι καλοκαιρινοί μήνες άρχισαν να κάνουν την είσοδό τους με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο. Αυτό μας ταυτίζει και με το αίσθημα των καλοκαιρινών διακοπών, το κλείσιμο των σχολείων, της ανεμελιάς και …των γευστικών απολαύσεων της ζεστής αυτής περιόδου. Το παγωτό, ενόψει του πολύ έντονου καλοκαιριού στο νησί μας, θεωρείται αναμφίβολα η αγαπημένη δροσερή απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους!
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι το παγωτό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Βαβυλώνα, όπου πάγωναν τα γλυκίσματά τους στο χιόνι. Στην Ευρώπη το παγωτό έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1700 μ.Χ. σε διάφορες συνταγές και με υψηλές πωλήσεις και από τότε γίνεται όλο και πιο αγαπητό σε όλο τον κόσμο.
Είναι σημαντικό, μιας και το παγωτό είναι το πιο δημοφιλές σνακ του καλοκαιριού – αν όχι όλων τον εποχών του χρόνου – να δούμε από τι αποτελείται και τι μας προσφέρει.
Τα θρεπτικά συστατικά
Τα βασικά συστατικά του είναι το γάλα, η ζάχαρη, οι κρόκοι αυγών και η κρέμα γάλακτος. Επιπλέον, προσθέτονται και άλλα υλικά όπως σταθεροποιητές, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, βούτυρο, κακάο και γλυκαντικά. Πολύ συχνά, για περισσότερη γευστική απόλαυση χρησιμοποιούνται και ξηροί καρποί, σιρόπια σοκολάτας, καραμέλας, κομμάτια φρούτων ή σοκολάτας.
Το παγωτό λοιπόν, συνδυάζει και αποτελεί ποικιλία θρεπτικών συστατικών μιας και περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα.
Πρωτεΐνες: Το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης στο παγωτό προέρχεται από το γάλα, που είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι μας παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και τα οποία δεν συνθέτει αλλά πρέπει να τα πάρει μέσω της τροφής. Η σωστή κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού ιστού, αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό και συνεπώς τις καύσεις.
Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες που συναντούμε στο παγωτό προέρχονται από τη ζάχαρη, τις γλυκαντικές ουσίες και τη λακτόζη που χρησιμοποιούνται. Η κύρια ιδιότητα των υδατανθράκων στον οργανισμό μας είναι η παραγωγή ενέργειας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για τις διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Οι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο παγωτό είναι «απλοί» και όχι σύνθετοι με αποτέλεσμα να αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στο αίμα και συνεπώς το παγωτό θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Λιπαρά: Τα λιπαρά του παγωτού προέρχονται από το λίπος του γάλακτος και προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, και τις πολύτιμες λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ, τις οποίες ο οργανισμός μας δεν συνθέτει από μόνος του. Το παγωτό, κυρίως του τύπου «παρφέ», περιέχει ψηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών και συνεπώς χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή του από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και υπερχοληστερολαιμία.
Βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία: Το παγωτό, εκτός από τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες, περιέχει επίσης και βιταμίνες του συμπλέγματος Β κυρίως Β1, Β2, Β6 και Β12. Το κυριότερο μεταλλικό στοιχείο που περιέχεται στο γάλα και κατ’ επέκταση στο παγωτό, είναι το ασβέστιο, το οποίο έχει σημαντικές ιδιότητες για οστά και τα δόντια μας. Επίσης, το παγωτό περιέχει φωσφόρο, σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο. Τέλος οι κρόκοι αυγών που χρησιμοποιούνται επίσης για τη παρασκευή του παγωτού, είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία που προστατεύουν τον οργανισμό μας από χρόνιες παθήσεις.
Παγωτό light
Μια πολύ δημοφιλής κατηγορία παγωτών είναι τα παγωτά τύπου ‘light. Πρέπει όμως, να είμαστε προσεχτικοί στο τι ακριβώς σημαίνει light ή 0%, γιατί μπορεί να είναι χαμηλό μόνο σε ζάχαρη ή μόνο σε λιπαρά. Επίσης, τα παγωτά αυτά μπορεί να περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη και η μεγάλη κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.
Το παγωτό – Γρανίτα είναι επίσης πολύ δροσιστική επιλογή και έχει διαφορετική σύσταση από το κλασικό παγωτό. Περιέχει κυρίως νερό, ζάχαρη και φρούτα, και έτσι δεν έχει καθόλου λιπαρά με αποτέλεσμα να είναι και πιο χαμηλό σε θερμίδες. Τα φρούτα που χρησιμοποιούνται για τη γρανίτα περιέχουν βιταμίνες, που όμως κατά την επεξεργασία της κατασκευής της γρανίτας καταστρέφονται εν μέρει. Η γρανίτα συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας λόγο της ψηλής περιεκτικότητας της σε νερό ενώ έχει πολύ μικρή ποσότητα σε νάτριο. Όπως και το παγωτό, η γρανίτα έχει απλά σάκχαρα, και η υπερβολική κατανάλωση της είναι επικίνδυνη για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, και την αύξηση της παχυσαρκίας.
H καλοκαιρινή απόλαυση
Το παγωτό είναι χωρίς καμιά αμφιβολία μια γευστική απόλαυση που μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή διατροφή για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες κυρίως, αλλά και για ολόκληρο το χρόνο. Όταν καταναλώνεται με μέτρο το παγωτό όχι μόνο μας ικανοποιεί γευστικά και μας δροσίζει, αλλά επιπλέον μας προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να προτιμήσετε τα παγωτά σε ξυλάκι που συνήθως είναι πιο χαμηλά σε θερμίδες αν δεν έχουν επικάλυψη σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς. Αν όμως είστε λάτρης των πλούσιων γεύσεων, σιροπιών κλπ, τότε θα ήταν καλό να καταναλώνετε παγωτά λιγότερο συχνά ή να κάνετε επιπρόσθετη άσκηση! Τα μικρά παιδιά μπορούν επίσης να καταναλώνουν παγωτό και να δροσίζονται το καλοκαίρι αλλά χωρίς υπερβολές στη ποσότητα ή τη συχνότητα.
Απολαύστε το παγωτό αυτό το καλοκαίρι αλλά όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας… Παν μέτρον άριστον!
*Διαιτολόγος, LD,
Ηλεκτρονική διεύθυνση: email@ackoni.com,
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 22 571024