ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ: Ικανοποίηση για τους επ’ αορίστου

2831

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ με ανακοίνωσή της εκφράζει  την ικανοποίησή της για την έγκριση από τη Βουλή του νομοσχεδίου «Περί ρυθμίσεως της απασχόλησης εργοδοτουμένων αορίστου και ορισμένου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία» πριν τη διάλυσή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ:

«Το νομοσχέδιο προνοεί:

1. Τη  μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου για όσους έχουν συμπληρώσει 30 μήνες στην υπηρεσία.

2. Την  πρόσληψη των εκτάκτων υπαλλήλων  με συμβόλαια 6μηνης διάρκειας τα οποία θα ανανεώνονται, και όταν συμπληρώνονται 30 μήνες στην υπηρεσία τα συμβόλαιά τους θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

3. Τον τερματισμό της αποκοπής του 10% από τον μισθό των  νεοεισερχομένων  μετά από υπηρεσία 24 μηνών.

4. Οι υπηρεσίες των εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου δεν τερματίζονται λόγω πλεονασμού.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι μετά  την «ιστορική» συμφωνία της 8ης Φεβρουαρίου 2016 για το θέμα των επ’ αορίστου χρόνου συμβολαίων,  το εν λόγω νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ενσωματωμένο στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση. Το νομοσχέδιο, όπως διατυπώθηκε,  προκάλεσε την  αντίδραση της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ και μιας άλλης συνδικαλιστικής οργάνωσης στον τομέα υγείας.

Oι διαβουλεύσεις για τον καταρτισμό του νομοσχεδίου είχαν ολοκληρωθεί σε συνάντηση του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη με τις συντεχνίες, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ, στις 23 Μαρτίου 2016 με αποτέλεσμα να γίνουν οι πιο κάτω διορθώσεις/τροποποιήσεις:

1. Να ψηφιστούν τα επ’ αορίστου συμβόλαια εκτός και προ της αυτονόμησης (που καταχρηστικά και παράνομα το κράτος δεν εφάρμοζε, σύμφωνα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία).

2. Να εισαχθεί άρθρο που να προστατεύει τους συναδέλφους από τερματισμό εργασίας λόγω πλεονασμού.

3. Να σταματήσει η αποκοπή του 10% σε όσους εργοδοτούνται πέραν των 24 μηνών.
Όλες οι πιο πάνω αλλαγές σε σχέση με την ελλιπή αρχική πρόταση δεν αποτελούν λεπτομέρειες για μας αλλά σημαντικές και ουσιώδεις ρήτρες που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονταν εξ αρχής».

Comments

SHARE