Τμήμα Εργασίας: Το εργασιακό άγχος για τη Διεθνή Μέρα Υγείας στην Εργασία

2679

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία» με στόχο την περαιτέρω προβολή του θέματος της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών σε διεθνές επίπεδο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει επίσης καθιερωθεί από τα Διεθνή Συνδικάτα ως Ημέρα Μνήμης των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες.

Σύμφωνα με το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας κάθε χρόνο επιλέγει ένα συγκεκριμένο θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, με  στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας και υγείας.

Εργασιακό άγχος

Για το 2016 έχει επιλεγεί ως θέμα:«Εργασιακό άγχος: μια συλλογική πρόκληση». Λόγω των σημαντικών αλλαγών των εργασιακών σχέσεων και της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν οργανωτικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις, μείωση των ευκαιριών εργασίας, αύξηση της επισφαλούς εργασίας, φόβο για απώλεια της εργασίας τους, μαζικές απολύσεις και ανεργία καθώς και μειωμένη χρηματοοικονομική σταθερότητα, με σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές έχουν ως συνέπεια την εμφάνιση ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Η ύπαρξη των κινδύνων αυτών σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών πόρων ή υποστήριξης, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εργασιακού άγχους, το οποίο επιδρά αρνητικά τόσο στις εργασιακές επιδόσεις των εργαζομένων όσο και στην προσωπική τους ζωή. Το εργασιακό άγχος μπορεί να προκαλέσει υποβάθμιση τόσο της ψυχικής όσο και σωματικής υγείας, καθώς οι εργαζόμενοι που πάσχουν από παρατεταμένο άγχος κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρά σωματικά προβλήματα υγείας.

Το εργασιακό άγχος μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε εργαζόμενο, ασχέτως της θέσης του στην ιεραρχία, παρατηρείται σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και αναγνωρίζεται πλέον ως παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Διαχείριση άγχους

Εκτός από αναγκαία, η διαχείριση του εργασιακού άγχους, είναι εφικτή σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και μπορεί να επιτευχθεί βάσει των ίδιων προσεγγίσεων που ακολουθούνται για τα υπόλοιπα θέματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Η διαχείριση αυτή προσφέρει οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα. Σε επίπεδο εργατικού δυναμικού η διασφάλιση της ευεξίας των εργαζομένων μεταφράζεται σε υγεία, κίνητρα και παραγωγικότητα. Σε επίπεδο επιχείρησης ή οργανισμού η μείωση του εργασιακού άγχους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των απουσιών και των εργατικών ατυχημάτων με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας. Τέλος, λόγω της μείωσης του οικονομικού κόστους και άλλων σχετικών επιβαρύνσεων, σημαντικά οφέλη αποκομίζει η κοινωνία στο σύνολό της.

Η Δ.Ο.Ε. έχει ετοιμάσει έκθεση και αφίσα με στόχο να επιστήσει την προσοχή στις τρέχουσες παγκόσμιες τάσεις για το εργασιακό άγχος και τις επιπτώσεις του.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία τη διετία 2014 – 2015, στην οποία συμμετείχε και η Κύπρος και είχε ως θέμα το «Διαχείριση του Άγχους σε ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας», παρήχθη σχετικό ενημερωτικό υλικό, διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Comments

SHARE