Διαβήτης: Παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα δημόσιας υγείας

2781
Diabetes patient measuring glucose level blood test using ultra mini glucometer and small drop of blood from finger and test strips isolated on a white background

«Στην Κύπρο, το ποσοστό των διαβητικών εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 10,3% του συνολικού πληθυσμού, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στα ίδια επίπεδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ανακοινώνοντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την Εθνική Στρατηγική για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σε χαιρετισμό του σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2016, που είναι αφιερωμένη στον διαβήτη, ο κ. Παμπορίδης ανέφερε πως «η ραγδαία ανάπτυξη του διαβήτη, τον έχει καταστήσει παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα δημόσιας υγείας, σημειώνοντας πως ενώ το 1985, 30 εκατομμύρια άτομα έπασχαν παγκοσμίως από διαβήτη, σήμερα –και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη– ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 415 εκατομμύρια». Ο Υπουργός Υγείας είπε «πως τεράστιος ποσοτικά είναι και ο πληθυσμός που παραμένει ακόμη μη καταγεγραμμένος, αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και ακριβώς τούτη η πτυχή επιφέρει ιδιαιτέρως δυσμενείς επιπτώσεις καθώς ο αδιάγνωστος ή ο μη σωστά ρυθμισμένος διαβήτης, πέραν των σοβαρών παθήσεων που επιφέρει, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά οχτώ περίπου χρόνια», σημείωσε.

Όπως είπε «με σύνθημα «Σταμάτα την πορεία του Διαβήτη – Εξολόθρευσε τον», ενώνουμε τις προσπάθειές μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ενδυνάμωση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Μέσα από οργανωμένα προγράμματα και δράσεις επενδύουμε στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της νόσου», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη ανταποκρίνεται στη μείζονα επιλογή της Πολιτείας να χαράξει μια εθνική, μακροχρόνια, ολιστική στρατηγική αντιμετώπισης της ασθένειας, κατά τα διεθνή πρότυπα, βασισμένη σε επιστημογνωμοσύνη και δεδομένα ειδικά για τη χώρα μας. Μέσα από την υλοποίηση της Στρατηγικής και την εισαγωγή μηχανισμών για την παρακολούθηση της αποδοτικότητας των δράσεων μας, σύντομα θα έχουμε τα πρώτα βέλτιστα αποτελέσματα», συνέχισε, σημειώνοντας πως η σχετική Στρατηγική εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Comments

SHARE