Προσοχή! Μην καταναλώνετε ψάρι λαγοκέφαλο

3035

Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη, την τετροδοντοτοξίνη, που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι τον θάνατο στον άνθρωπο, εξαιτίας παράλυσης του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Σχετική έρευνα αναφορικά με τις επιπτώσεις του λαγοκέφαλου στην ανθρώπινη υγεία έκανε το MyHealth μετά την τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν τουρίστες από τη Ρωσία οι οποίοι και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι είναι ο λαγοκέφαλος;

Ο Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι είδος ψαριού που έρχεται από τις τροπικές θάλασσες. Ζει κυρίως στον Ινδικό και στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Το μήκος του ψαριού αυτού συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο και φτάνει μέχρι το 1,1 μέτρο, ενώ το βάρος του είναι περίπου 1500 – 1700 γραμμάρια, με το μεγαλύτερο να ζυγίζει 7 κιλά .Έχει σχήμα τορπίλης, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος. Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας των τετραοδοντίδων έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά.

Είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία;

Ο λαγοκέφαλος έχει μια τοξίνη, την τετροδοντοτοξίνη, που μπορεί να προκαλέσει από σοβαρές δηλητηριάσεις μέχρι τον θάνατο στον άνθρωπο, εξαιτίας παράλυσης του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ. Αυτό το ψάρι καταναλώνεται στην Ιαπωνία όταν απομακρυνθούν τα εντόσθια και καθαριστεί το δέρμα και η τοξίνη του που αποκαλείται fugu χρησιμοποιείται γι’ αυτοκτονίες ή δολοφονίες. Η τοξίνη υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατά σειρά σε ωοθήκη, ήπαρ, έντερο και δέρμα, ενώ η τοξικότητα ποικίλλει ανάλογα με το αναπαραγωγικό στάδιο που βρίσκονται τα ψάρια και είναι μεγαλύτερη κατά την περίοδο της ωοτοκίας και συνεπώς τους μήνες Μάιο έως Ιούλιο και ανάλογα με το γένος με τα θηλυκά να είναι τοξικότερα. Η τοξίνη δεν καταστρέφεται στη συνήθη θερμική επεξεργασία που υφίστανται τα ψάρια στο σπίτι (απαιτείται βρασμός 3 ωρών τουλάχιστον) γι’ αυτό και είναι επικίνδυνη η κατανάλωση του ακόμα κι αν έχει ψηθεί ή βραστεί.

Πώς έφτασε ο λαγοκέφαλος στις κυπριακές θάλασσες;

Η κύρια αιτία «μετανάστευσης» του λαγοκέφαλου αλλά και άλλων ειδών ψαριών (αλλόχθονα είδη) είναι η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών. Επίσης έρχονται μέσω της διώρυγας του Σουέζ ή κατά λάθος μαζί με το γόνο για ιχθυοκαλλιέργεια.

Τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής και ο ψαράς;

Ποτέ μην καταναλώνετε ένα ψάρι εάν δεν γνωρίζετε σε ποιο είδος ανήκει, ακόμα κι αν το έχετε αλιεύσει ο ίδιος/α. Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι εντοπίσατε το παραπάνω είδος, μην το καταναλώσετε.

Comments

SHARE