Ερωτήματα περί νηστείας

2789

Της Έλενας Αλετράρη*

Ποια τα οφέλη της νηστείας;

Δίνεται η ευκαιρία γι’ αποτοξίνωση από το κρέας και τα ζωικά λίπη, ενώ παράλληλα επιτρέποντας την κατανάλωση ψαριού γίνεται επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης, και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης τα ψάρια προσφέρουν αρκετές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καθώς επίσης και τα πολύ γνωστά και ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιπλέον η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά την περίοδο της νηστείας δίνει τη δυνατότητα πρόσληψης βιταμινών Α, Γ και Ε, αρκετών φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων αλλά και αντιοξειδωτικών ουσιών. Επίσης η κατανάλωση οσπρίων, που πολλοί ίσως την ξεχνούν στην καθημερινότητα, προσφέρει σύνθετους υδατάνθρακες και φυτική πρωτεϊνη, που αν όμως συνδυαστεί σωστά, για παράδειγμα ρύζι με φακές, ή φασόλια με ψωμί, μπορούν να δώσουν την υψηλή βιολογικής αξίας πρωτεϊνη που δίνει το κρέας.

Ποια τρόφιμα να καταναλώνω για πρόσληψη πρωτεϊνης, σιδήρου και ασβεστίου;

  1. Πρωτεϊνη: ψάρι, όσπρια, φυστικοβούτυρο, σόγια, τοφού, ξηρούς καρπούς
  2. Σίδηρος: ψάρι, φακές, σπανάκι, μπρόκολο και πάντα σε συνδυασμό με λεμόνι ή χυμό πορτοκάλι για αυξημένη και καλύτερη απορρόφηση
  3. Ασβέστιο: αμύγδαλα, καρύδια, μπρόκολο, σπανάκι, σουσάμι

Δεν νηστεύουν

Ποιοι δεν μπορούν να νηστέψουν;

Κυρίως εγκυμονούσες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι, άτομα σε κατάσταση υποσιτισμού, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μικρά παιδιά και έφηβοι με αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά πιθανώς να μην μπορούν να νηστέψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακολουθώντας πιστά όλους τους κανόνες της νηστείας. Αυτά τα άτομα καλύτερα να συμβουλεύονται το γιατρό τους και ένα διαιτολόγο για επίτευξη σωστής και επαρκής πρόσληψης θρεπτικών συστατικών.

Τι να προσέξω για να μην παχύνω;

Σίγουρα συνιστάται προσοχή στην ποσότητα και στον σωστό συνδυασμό. Τηρήστε μικρά και συχνά γεύματα και αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Καλό είναι κάθε σας γεύμα να συνοδεύεται με σαλάτα και να προτιμάτε την κατανάλωση ολικής αλέσεως ψωμιού, ρυζιού, μακαρονιών και δημητριακών αφού η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες θα αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση λαδιού, ξηρών καρπών, ταχίνης, ελιών.

Γιατί πεινούμε συνέχεια σε περιόδους νηστείας;

Οι υδατάνθρακες που είναι το κύριο συστατικό των γευμάτων σε περιόδους νηστείας, χρησιμοποιούνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό σε σύγκριση με την πρωτεϊνη, με αποτέλεσμα το αίσθημα του κορεσμού να μην διαρκεί και το αίσθημα της πείνας να είναι πιο συχνό.

* RD, BSc, MSc, MBA, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Τεχνολόγος Τροφίμων

Tηλέφωνο επικοινωνίας: 22492001, 99 749510

Hλεκτρονική διεύθυνση: info@panmetronariston.com

Ιστοσελίδα:www.panmetronariston.com  

 

 

Comments

SHARE