Ο Υπουργός Υγείας, Γεώργιος Παμπορίδης, αντιπροσωπεύει τη Κυπριακή Δημοκρατία στην τριήμερη Ειδική Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Παγκόσμιο Πρόβλημα των Ναρκωτικών. Ο Κύπριος υπουργός, που αναμένεται να προσφωνήσει σήμερα, συμμετείχε χθες στο πλαίσιο της Συνόδου σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών και τη λήψη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης και της θεραπείας, όπως και την εξασφάλιση της διαθεσιμότητας των ελεγχόμενων ουσιών για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
Σήμερα, τελευταία ημέρα της ειδικής συνόδου, η Παγκόσμια Επιτροπή για την Πολιτική αντιμετώπισης των Ναρκωτικών (Global Commission on Drug Policy) που απαρτίζεται από πρώην πολιτικούς ηγέτες διαφόρων χωρών, θα ζητήσει απ’ όλες τις χώρες να σταματήσουν να διώκουν ποινικώς τους χρήστες. Στην παρέμβασή του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ο κ. Παμπορίδης σημείωσε ότι η Ειδική Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης για τα Ναρκωτικά (UNGASS 2016) είναι μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και για προώθηση μέτρων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιο φαινόμενο των ναρκωτικών.
Υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη θέση της Ε.Ε. στο θέμα αυτό, καθώς και με τη στρατηγική της Ένωσης για τα ναρκωτικά, η οποία υποστηρίζει μια ισορροπημένη προσέγγιση τεκμηριωμένη στη βάση στοιχείων και η οποία θεωρεί την Ίκαι προτεραιότητα της πολιτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Εθνική Στρατηγική της Κύπρου
Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική της Κύπρου για τα ναρκωτικά και το αλκοόλ την περίοδο 2013-2020 και στους κύριους στόχους του Πυλώνα Μείωσης της Ζήτησης, επισήμανε ότι όσον αφορά την πρόληψη των ναρκωτικών η προσοχή εστιάζεται στην υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, ώστε να αποφεύγεται η χρήση παράνομων και νόμιμων ουσιών και στην παροχή προγραμμάτων σε τομείς υψηλού κινδύνου.
Στο πλαίσιο αυτής της Εθνικής Στρατηγικής, είπε, προσδιορίστηκαν οι ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου: πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, μαθητές ή / και στρατιώτες που χρησιμοποιούν 20 νόμιμες και παράνομες ουσίες, παιδιά κρατουμένων, παιδιά των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα ή εθισμό, παιδιά των ανέργων, έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν νόμιμες ή παράνομες ουσίες και οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης.
Όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή και την κοινωνική επανένταξη, το επίκεντρο της στρατηγικής όπως το περιέγραψε ο Κύπριος υπουργός Υγείας είναι να: α) παρέχει προγράμματα θεραπείας για συγκεκριμένες υπο-ομάδες, όπως οι μετανάστες, οι γυναίκες και οι ασθενείς με διπλή διάγνωση, β) αυξήσει την προσβασιμότητα στη θεραπεία, γ) αυξήσει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος θεραπείας και διατήρησης στη θεραπεία, δ) βελτιώσει την παροχή θεραπείας στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και τέλος ε) παρέχει στήριξη σε άτομα που είναι στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης.
Παραπομπή σε θεραπεία
Σε αυτές τις γραμμές, πρόσθεσε, το κυπριακό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα τη νομοθεσία που προβλέπει την παραπομπή σε θεραπεία, αντί της φυλάκισης και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Η Στρατηγική προβλέπει επίσης για την εφαρμογή των πρακτικών μείωσης της βλάβης στο σύστημα υγείας.
«Σ’ αυτό το σημείο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι πολιτικές για τα ναρκωτικά πρέπει να προωθούν μέτρα τεκμηριωμένα και οικονομικά αποδοτικά, ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ναρκωτικών και οι αρνητικές συνέπειές του. Αυτό, είναι σύμφωνο όχι μόνο με την παροχή επιστημονικά ορθών πολιτικών, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι οι δημόσιες δαπάνες απευθύνονται σε εκείνες τις πολιτικές που λειτουργούν» είπε ο Κύπριος υπουργός Υγείας. Τέτοια μέτρα μείωσης των επιβλαβών συνεπειών που έχουν εφαρμοστεί στην Ε.Ε. και έχουν αποδειχθεί να είναι αποτελεσματικά όσον αφορά τη μείωση των θανάτων που συνδέονται με τα ναρκωτικά, το έγκλημα και μολυσματικές ασθένειες, είναι η υποκατάστατη θεραπεία οπιοειδών, τα προγράμματα ανταλλαγής βελόνας και σύριγγας και η παροχή ναλοξόνης.
Ενίσχυση των μέτρων
Ο κ. Παμπορίδης καταλήγοντας εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση των συμπερασμάτων της Ειδικής Συνόδου και στην αναφορά που γίνεται σε μια σειρά μέτρων μείωσης του κινδύνου και της βλάβης. Κάλεσε δε τα κράτη μέλη να εξετάσουν την εφαρμογή ή την ενίσχυση αυτών των μέτρων στο πλαίσιο της μείωσης της ζήτησης ναρκωτικών ως μέρος μιας ισορροπημένης προσέγγισης. Τα στοιχεία δείχνουν – επισήμανε – ότι αυτά τα μέτρα βελτιώνουν την υγεία των ενδιαφερομένων, αλλά και σώζουν ζωές. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου Χρύσανθος Γεωργίου. Ο Υπουργός Υγείας πρόκειται σήμερα να επισκεφθεί εθιμοτυπικά του Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.