Eπεκτείνεται το πρόγραμμα ελέγχου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

1929

Την επέκταση του προγράμματος ελέγχου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου στον Δήμο Λιβαδιών, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος σήμειωσε πως «τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση του πιλοτικού πληθυσμιακού προγράμματος που ξεκίνησε το 2013 κρίνονται έως πολύ ενθαρρυντικά».

Σε χαιρετισμό του, που μετέφερε εκ μέρους του η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι «το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά στην επαρχία Λάρνακας, κάλυψε έως σήμερα τους Δήμους Αθηένου, Αραδίππου και Μενεού – Δρομολαξιάς, καθώς και τις κοινότητες Κιτίου, Τερσεφάνου και Περβολιών». Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας «σε απόλυτους αριθμούς το πρόγραμμα αντιστοιχεί σε 7.824 προσκλήσεις προς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 έως 69 ετών», σημειώνοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιολόγηση του προγράμματος κρίνονται ως πολύ ενθαρρυντικά, αφού ανάμεσα στον πληθυσμό – στόχο, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή για εξέταση, ο οποίος ανέρχεται περίπου στο 30%, ανιχνεύθηκαν σε προκαρκινική ή καρκινική κατάσταση 92 περιστατικά.

Στον Δήμο Λιβαδιών

«Τι σημαίνει αυτό επί του πρακτέου; Σημαίνει ότι 92 ζωές σώθηκαν. Αναλογιστείτε, λοιπόν, πόσες περισσότερες ζωές μπορούν να σωθούν εάν η πρόληψη καταστεί μέρος της κουλτούρας μας», είπε. Ανέφερε ότι «από τον Απρίλιο, η εφαρμογή του προγράμματος συνεχίζει στον Δήμο Λιβαδιών» και προέτρεψε τους κατοίκους του Δήμου, άνδρες και γυναίκες, που ανήκουν στο ηλικιακό φάσμα 50 έως 69 ετών, ανταποκριθούν στην πρόσκληση μας και προχωρήσουν με την εξέταση, η οποία προσφέρεται δωρεάν. Αναφερόμενος στο πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο η Κύπρος έχει αναπτύξει και εφαρμόζει, ο κ. Παμπορίδης είπε πως «αποτελεί ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα προγράμματα ελέγχου αυτού του είδους που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η αναγνώριση αυτή», σημείωσε, «δεν αποτελεί δική μας εκτίμηση, αλλά αποτελεί την τοποθέτηση των επιστημόνων του Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι χαρακτήρισαν το Πρόγραμμα της χώρας μας ως ένα από τα πιο καλοσχεδιασμένα προγράμματα πρόληψης. Εξ ου και στόχος μας είναι η σταδιακή επέκταση του προγράμματος για κάλυψη του πληθυσμού όλων των επαρχιών». Είπε ακόμα ότι η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε στενή συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων, ο οποίος ανέλαβε τη διάχυση της ενημέρωσης και της διαφώτισης του κοινού, για να προσθέσει ότι «μέσα από αυτού του είδους τη συμμετοχική διαδικασία, μέσα από αυτές τις μορφές παρέμβασης που επενεργούν υποστηρικτικά σε τομείς που ενίοτε βρίσκονται έξω από τα κλασσικά πεδία των κοινωνικών πολιτικών, οικοδομείται μια καλύτερη κοινωνία».

Επιπλέον, είπε πως η εφαρμογή του πιλοτικού πληθυσμιακού προγράμματος για έλεγχο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου ξεκίνησε το 2013, ως ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας και της Κύπρου στις προτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για ενδυνάμωση της πρόληψης του πληθυσμού κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Μια μορφή καρκίνου, που στην Ευρώπη αποτελεί την τρίτη σε συχνότητα μορφή εμφάνισης καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες και τη δεύτερη καρκινική αιτία θανάτου και η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ίασης, το οποίο φθάνει το 90% στις περιπτώσεις όπου η ασθένεια έχει διαγνωσθεί έγκαιρα», είπε.

Comments

SHARE